Πώς φτάσαμε από τις 0 στις 2.500 εγγραφές κοριτσιών σε δημοτικά της Νιγηρίας
15.09.2021

Πώς φτάσαμε από τις 0 στις 2.500 εγγραφές κοριτσιών σε δημοτικά της Νιγηρίας

Sxolia Nigiria 800X600

Τα τελευταία χρόνια η ActionAid Νιγηρίας έχει βοηθήσει στην εγγραφή περισσότερων από 2.500 κοριτσιών στην πολιτεία Kebbi της Νιγηρίας. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, καθώς το 2007 σχεδόν κανένα κορίτσι δεν είχε γραφτεί στο σχολείο!

Όπως εξήγησε οAlhaji Sani Muhammad-Ibrahim από την ActionAid Νιγηρίας σε συνάντηση απολογισμού στην περιοχή: «Έχουμε στηρίξει 10 κοινότητες στο Kebbi, από το 2007 μέχρι σήμερα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των δράσεών μας για να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς για την αξία της εκπαίδευσης, τα ζητήματα του νερού και των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών. Έτσι, από σχεδόν μηδέν εγγραφές κοριτσιών το 2007, πήγαμε στις 596 το 2009 και στις 1.942 το 2018. Κι έτσι τώρα έχουμε 4.138 μαθητές και 2.538 μαθήτριες δημοτικού.»

Η αλλαγή, λοιπόν, είναι εφικτή, ώστε να μειωθούν οι αδικίες κατά των κοριτσιών. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι παρόλη την πρόοδο, υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, καθώς οι μαθητές είναι σχεδόν διπλάσιοι από τις μαθήτριες στα συγκεκριμένα δημοτικά. Ο ρόλος των κατοίκων από τη μία και της τοπικής κυβέρνησης από την άλλη είναι πολύ σημαντικός, ώστε όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις να πηγαίνουν σε ένα σχολείο που θα προσφέρει πραγματικά γνώσεις.

«Οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, ώστε να μπορούν να ζητούν από την κυβέρνηση να παρέχει τις βασικές υπηρεσίες στις κοινότητές τους,» συνέχισε ο Alhaji Sani Muhammad-Ibrahim.

«Μπορούμε να πιέσουμε για τα δικαιώματα των παιδιών, δουλεύοντας με τη βουλή της πολιτείας του Kebbi, καθώς η κυβέρνηση αναγνώρισε τώρα την ανάγκη να περιλαμβάνονται τα δικαιώματα των παιδιών σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης της πολιτείας.

Πιέζουμε, επίσης, για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Υπάρχει μια προσπάθεια για συμπερίληψη στα κύρια πολιτικά κόμματα της πολιτείας δίνοντας σε γυναίκες θέσεις-κλειδιά, καθώς όσο περισσότερη συμμετοχή έχουν οι γυναίκες, τόσο πιο ειρηνική και αναπτυγμένη θα είναι η κοινωνία.» 

Οι τοπικές αρχές, λοιπόν, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν και γι’ αυτό η ActionAid Νιγηρίας ζητάει στη σύνταξη των τοπικών προϋπολογισμών να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των παιδιών και των γυναικών των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής. Με άλλα λόγια, ζητάμε η πολιτεία να φροντίσει να πηγαίνουν όλα τα παιδιά σχολείο, προσφέροντάς τους ποιοτική εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις. Έτσι, δεν θα χρειάζεται η παρουσία μας στη συγκεκριμένη περιοχή και θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δράση μας σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη. 


Aριθμός Μητρώου   401539/1998