Οι νέοι έτοιμοι να κάνουν τη Θεσσαλονίκη καλύτερη μέσω του εθελοντισμού
22.10.2021

Οι νέοι έτοιμοι να κάνουν τη Θεσσαλονίκη καλύτερη μέσω του εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της δράσης μας στην προσπάθειά μας να κάνουμε τον κόσμο δικαιότερο με τους εθελοντές να αποτελούν την κινητήρια δύναμη αλλαγής σε προγράμματά μας σε όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα, στην Γκάνα κι από τη Γουατεμάλα στο Μπανγκλαντές. Την ίδια στιγμή, η νεολαία μπορεί, όταν της δίνεται η ευκαιρία, να συνδράμει σημαντικά στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και για όλες. Έτσι, στο Κέντρο μας στη Θεσσαλονίκη ενισχύουμε τις δράσεις εθελοντισμού και ακτιβισμού των νέων, ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας τους ίδιους, και τις συλλογικότητές τους σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς της πόλης.

22.10.2021_YCT-volunteers -infographics _800x 600px _01

Στο πλαίσιο της δράσης μας, πραγματοποιήσαμε νέα έρευνα σε συνεργασία με την IERAX ANALYTIX, που καταγράφει ότι οι 4 στους 5 νέους και νέες που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη είναι ή έχουν υπάρξει εθελοντές. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις μεγάλες προοπτικές για βελτίωση της ζωής στην πόλη μέσα από πρωτοβουλίες νέων.

Συγκεκριμένα, 609 άτομα ηλικίας 18-30 συμμετείχαν στην έρευνά μας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω των social media, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεσης εθελοντικών οργανώσεων στο πλαίσιο του IVCO Thessaloniki 2021. Πρόκειται για φοιτητές, εργαζόμενους και κατοίκους από κάθε γωνιά της πόλης, που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τον εθελοντισμό στους νέους, τις μορφές δράσης που ασχολούνται καθώς και τις προτάσεις που έχουν για την πόλη τους στον τομέα του εθελοντισμού.

22.10.2021_YCT-volunteers -infographics _800x 600px _02

Το 81% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχουν προσφέρει εθελοντικά τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 67% προσέφερε πολλές φορές. Οι περισσότερες και οι περισσότεροι έχουν προσφέρει σε δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον (51,6%), τον πολιτισμό (49,4%), κοινωνικά θέματα (45,1%) και ανθρωπιστικά ζητήματα (40,6%).

22.10.2021_YCT-volunteers -infographics _800x 600px _03

Η μεγάλη πλειονότητα είχε μια θετική εμπειρία από τον εθελοντισμό (86,4%) και πιστεύει ότι η εθελοντική δράση συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και είναι ένα μέσο παρέμβασης ενεργών πολιτών στην κοινωνία. Επιπλέον, στο ερώτημα «Αν υποθετικά ήταν να αναλάβεις μια εθελοντική δράση για κάποιο καλό σκοπό, σε ποιον τομέα θα ήταν αυτή;» οι περισσότεροι απάντησαν ότι θα έπαιρναν πρωτοβουλία για δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (71,3%), το περιβάλλον και τα ζώα (70%), την εκπαίδευση και τα παιδιά (66,8%), ζητήματα υγείας και αναπηρίας (54,3%) και θέματα φύλου (52,8%).

Παρόλο που οι νέοι κρατούν ουδέτερη στάση ως προς τις ευκαιρίες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους, να δικτυωθούν και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, πιστεύουν ότι η πόλη είναι φιλική προς τους ανθρώπους της ηλικίας τους και είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Στο ερώτημα ποια θα ήταν η δράση αυτή, οι 3 πρώτες αυθόρμητες απαντήσεις τους ήταν η καθαριότητα, η ανάπλαση χώρων και η μέριμνα για τους άστεγους ή τους άπορους.

Είναι μεγάλη ευκαιρία, λοιπόν, οι νέες και οι νέοι να αποκτήσουν το βήμα, τα εργαλεία και τις γνώσεις για να κάνουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη πραγματικότητα. Αυτό, εξάλλου, είναι και το όραμα του Κέντρου μας στην πόλη.


Aριθμός Μητρώου   401539/1998